Visszatekintés a városnapra

Alberti és Irsa 1950. szeptember 06- án történt egyesítéséről évről évre ún. városnappal emlékezünk meg. Ennek időpontja hagyományosan, az évfordulóhoz legközelebb eső szombat: az idén, szeptember 05. A pandémia miatt ezúttal a megszokottnál kevésbé látványos, ám tartalmas programokkal készültünk. Szintén a járványhelyzetre reagáltunk, amikor hagyományainktól eltérően, négy különböző helyszínre vittük az egyes eseményeket. Az volt a legalapvetőbb célkitűzésünk, hogy a kínálat összeségében méltó legyen a 70. évfordulóhoz.

Megítélésem szerint ez sikerült. A programok egészén megfordult mintegy 800 fő, s zömüknek nem volt oka csalódásra.

Amin feltétlenül javítani kell a jövőben, az a beharangozás. Sajnos sok olyan albertirsai van, aki nem, vagy alig valamit tudott a városnapi eseményekről.

Ugyanakkor jó érzés volt hallgatni pl. azt a közel hetven esztendős lakótársunkat, aki elmondta, hogy még soha nem járt a Tó utcai faluházban, s óriási öröm volt látnia az ott meglévő értékek sokaságát.

Fontos dolognak tartom, hogy a kényszer szülte helyzetből is tudjunk építkezni. Ilyen a fenti ok miatti négy helyszínre bontás. Művelődési házunk vezetője elmondta ennek a megoldásnak az előnyeit, melyeket érdemes átmentenünk a következő esztendőkre.

Megköszönöm valamennyi szervező, közreműködő munkatársamnak a városnap sikeres lebonyolítása érdekében tett fáradozását!

Következzék pár fénykép a nap néhány programjáról!

Mivel pedig a délelőtt folyamán megtartott díszközgyűlésünkön átadhattam a településünkről származó Sirkó László színművésznek az „Albertirsa Díszpolgára” kitüntetést, itt olvashatják az ezzel járó oklevél szövegét, mely rövid összefoglalója Művész Úr munkásságának.

 

Sirkó László 1950. szeptember 18- án, Cegléden született. A kecskeméti Katona József Színház tagjaként közel fél évszázada játszik a világot jelentő deszkákon. Gyermekkora, ifjúsága szülőfalujához, Albertirsához köti.

A kamaszévek az útkeresést jelentették számára.

Ennek során eljutott Keresztessy Hédi énektanárhoz, aki egyértelművé tette élete további irányát. A kecskeméti színház karmestere meghallgatta Sirkó Lászlót, és azt mondta: „szeretettel várjuk Önt Kecskemétre.” A nagyhírű teátrum befogadta: Radó Vilmos színigazgató, 1972. szeptember 1-jétől tagnak szerződtette.

Két év múlva felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Kazán István osztályába.

Bár tizennégy évig „pesti színész” volt, a Gyermekszínház, majd az Arany János Színház után 1986-ban visszatért Kecskemétre.

Így emlékezik nagy ívű pályájára: „A legkisebb szerepemhez is közöm van. Ifjúkoromban vagy kétszázszor eljátszottam a Huckleberry Finn-t. Don Pasquale és Malatesta kettősét egyedül, saját magam partnereként énekelem. A Casanovát Alföldi Robival játszottam. Borzasztó nagy dolog volt Mágnás Miskát játszani, majd ugyanabban az évadban Möbius-szal szerepelni Dürrenmatt Fizikusokjában.

Hatvanadik születésnapjára nagyszerű lehetőséget, egyben elismerést kapott színházától: ArthurMiller – Pillantás a hídról című drámájában a főszerepet, Eddie Carbone alakját formálhatta.

Sirkó László 2012. március 14-én rangos kitüntetésben részesült: átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet. A magas elismerés a Bács-Kiskun megyei Príma-díjat, illetve Kecskemét Város Katona-díját követte, majd 2019-ben Életműdíjat kapott.

A Kecskeméti Katona József Színház immáron örökös tagjaként az idei évadban is jelentős szerepekben láthatja őt a közönség.

Ezt vallja hivatásáról:

„Egy vidéki színésznek kőkeményen meg kell dolgoznia a sikerért, és akkor lesz népszerű, ha játszik. Délelőtt próbál, este színpadon kell lennie, nem sétálgathat ráérősen az utcán.”

 

 Eközben mindenkor marad ideje Albertirsára. Az első szóra jön, amikor hívjuk!

A múlt század nyolcvanas éveinek második felében tartott Juniálisoktól így volt ez sok alkalommal, a romániai forradalomkor szervezett adománygyűjtésen történt részvételétől, az 1956. évi forradalom 60. évfordulója városi ünnepségén át, egészen a Művészetek Háza felavatását követő műsoros estig.

Sirkó László pályája egészével, s településünkért vállalt művészi feladatainak magas színvonalú megoldásával rászolgált az Albertirsa díszpolgára cím viselésére.Fazekas László, polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés