Veszélyhelyzet után

                Miután az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, az egyik hírportál a következő címmel tudósított a hírről:

„Új világ jön: megszűnt a veszélyhelyzet Magyarországon”

Azt gondolom, telitalálat ez a cím, mivel elgondolkodtat. Mert valóban új világ jön. De mihez képest lesz új? A veszélyhelyzethez viszonyítva mindenképpen, hiszen számos korábbi korlátozás megszűnik. Közülük talán a leginkább vártként, az idősek vásárlási idősávja. A következő napokban, hetekben további (remélhetőleg könnyítő jellegű) intézkedések várhatók.

Vagyis bizakodhatunk: életünk mindinkább visszaállhat a normális kerékvágásba.

Csakhogy egyhamar nem jöhet ez el minden vonatkozásban. Ennek csupán az egyik oka, hogy jónéhány járványügyi szakember szerint előbb-utóbb bekövetkezhet a járvány második hulláma. Vagy így lesz, vagy nem. Mindenesetre okunk van az óvatosságra.

A koronavírus megjelenése előtti időkhöz képest „új világ” indoka elsősorban a járvány okai, és másodlagos hatásai között keresendő. Az emberi világ egyensúlytalansága, a természeti környezet alapértékeinek, a ma szükségleteinek oltárán történt feláldozása, a minden áron való gyorsított élet pörgése – nyilván nagymértékben felelősek a mostani válságért. Ha pedig így van, alapvető dolgokat kell átgondolni életünk módjáról, folyásáról. Ez kell legyen az egyik első lépés ahhoz, hogy a jövő kiszámíthatóbb, kiegyensúlyozottabb legyen, mint amilyen a közelmúlt volt. Ezeken a témákon sokat kell töprengenünk, s az így feltoluló kérdések megválaszolása nagy lecke lesz minden ember, és valamennyi közösség számára.

                Rövid írásommal mindössze az volt a célom, hogy említést tegyek erről. Annyi, hogy jelezzem: szerintem nagy hiba lenne gyorsan megrázni magunkat, s úgy tenni mintha semmi sem történt volna, legfeljebb valami apró, felejthető baleset. Addig is, amíg elgondolkodunk mindezen, köszönetet kell mondjak.

Köszönöm a járvány idején másokat segítő önkéntesek munkáját, s az adományozók önzetlenségét!

Köszönöm városunk valamennyi egészségügyi és szociális dolgozójának példamutató szolgálatát! Köszönöm pedagógusaink, bölcsődei munkatársaink, közművelődési szakembereink kitartását, a szokatlan helyzethez történt nagyszerű alkalmazkodását!

Köszönöm a városi közszolgáltatás legkülönbözőbb lépcsőfokain (a hivatali köztisztviselőktől és közvetlen segítőiktől, a piactéren és az egyes közösségi tereken közvetlen szolgálatot teljesítőkig) dolgozók helytállását!

Köszönöm képviselő- társaim rugalmas együttműködőkészségét és „külsős” bizottsági tagjaink megértését! Mindezek felett pedig megköszönöm lakótársaim fegyelmezettséget, türelmét!

 

 

                                                                                                                                                             Fazekas László,

                                                                                                                                                               polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés