Vasúti fejlesztés

 

 

A Budapest Fejlesztési Központ szakmai irányítása mellett elkészült a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, melyben meghatározásra kerültek a Budapestet és agglomerációját érintő, a 2021-2040-as időtávra tervezett vasútfejlesztések. Célja, hogy a sűrűbb vonatközlekedés hatására a budapesti agglomerációban elhelyezkedő településekről (így Albertirsáról is), könnyebben elérhető legyen Budapest belvárosa. A stratégia kötelező nyilvánossági folyamata elkezdődött, melynek során önkormányzatunk is felkérést kapott a dokumentum véleményezésére.

Nem csupán a stratégia véleményezésére nyílt lehetőség, hanem a most induló, tervezett fejlesztésekhez is javaslatokat fűzhettünk, amelyeket az egyes állomások és vasútvonalak tervezése során figyelembe vesz majd a BFK.

Az önkormányzat által megfogalmazott és elküldött véleményben hangsúlyoztuk, hogy Albertirsa vonatkozásában kiemelten fontos feladat a P+R, a K+R és a B+R parkolók fejlesztése, valamint az állomás közvetlen környezetében és a várost érintő szintbeli vasúti-közúti kereszteződések külön szintűvé alakítása. Emellett sarkalatos pont a sűrűbb és megbízhatóbb vonatközlekedés biztosítása és a Liszt Ferenc Repülőtér közösségi közlekedéssel történő elérhetőségének javítása.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia a https://budapestvasut2040.hu/strategia/ webhelyen érhető el, ahol 2021. március 12-ig bárki elmondhatja véleményét, megoszthatja a tervezőkkel fejlesztési elképzeléseit.

 Fazekas László
polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés