Ünnepi szentmise az Ybl-kápolna szentelésének 150. évfordulója alkalmából

Az Ybl-kápolna szentelésének 150 éves évfordulója alkalmából, a városnapi ünnepségsorozat részeként, 2009. szeptember 5-én ünnepi szentmisére került sor, melyet Dr. Beer Miklós váci megyés püspök celebrált. A kápolnát a Szapáry család Ybl Miklóssal építtette 1860-ban - romantikus stílusban -, az alberti katolikus temetőben, Almásy Rozália emlékére.
Az épületet a második világháború óta ravatalozónak használják.
Rozália Almásy Jánosnak, Alberti XIX. századi földesurának volt a lánya, aki férjhez ment gróf Szapáry Ferenchez.
A kápolna téglából épült, a fontosabb elemeit terméskőből faragták. Rendkívül értékes a homlokzat bélletes kőportálja. A kápolna kettős tölgyfa ajtaján leveles, romantikus csillagok vannak, és az ajtószárnyak mélyített betétekkel ékesek. A homlokzaton terrakotta fonatok vannak és két kisebb medálion, sokszögleteikből kerub-fejek néznek ki. A kapuzat fölött kettős címer van, az Almásyaké és a Szapáryaké, összefogja őket a kilencágú grófi korona.
A kápolna belseje három részre tagolt, a középső keresztboltíves. Az oltáron fehér márványkereszt emelkedik, s a szentélyből félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba. Padozata fehér márványkocka. Az altemplom egy helyiségből áll, s a szarkofágokat két oldalon falazták be.
A kápolnát 1859. szeptember 4-én Peidler Antal váci megyés püspök szentelte fel. Ez a hely azóta is – hangsúlyozta Dr. Beer Miklós – a reménység szimbóluma. A ceremónia kezdetekor Galántay György, az Ybl Kápolna Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte a váci megyés püspököt, aki egy szentmisét követően leleplezte és megáldotta az épület falán elhelyezett új emléktáblát.
Az ünnepség végén Fazekas László polgármester átvette Pest Megye Millenniumi zászlaját is. A zászlót Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének alelnöke adta át.
Az esemény pillanatait Czifra Béla fotóin keresztül idézhetik fel a városunk honlapjára látogatók.

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés