Szülők szeme fénye – Albertirsa 21. századi bölcsődéje

Szülők szeme fénye – Albertirsa 21. századi bölcsődéje

   Albertirsán 1954-ben nyitották meg az első idénybölcsődét. Az igények növekedésével 1956-ban egy húsz férőhelyes, állandó bölcsődét hoztak létre. A munkába álló családanyák számának emelkedésével bebizonyosodott, hogy kevés a húsz férőhely. Ezért 1977-ben felépítették és átadták a negyven férőhelyes korszerű, új intézményt, amely a lakosság összefogásával készült. A '90-es évek első felében a megváltozott társadalmi körülmények következtében húsz férőhelyre csökkentették a létszámot. Napjainkban ennyi bölcsődei férőhely már nem elégíti ki a város igényeit.
2010-ben Albertirsa Város Önkormányzata, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Programja keretében 124.733.698.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek keretében a Lurkó bölcsőde külső-belső átalakítása és teljes felújítása megvalósult. A projekt összköltségvetése: 138.593.298.- Ft.
Az épület felújításának terveit a Horizont 4 Kft készítette.
A kivitelezési munkálatokat, az önkormányzat által meghirdetett közbeszerzési eljárás eredményeként, a KÉSZ-KEVE KFT végezhette el.
A beruházásnak köszönhetően, az intézmény férőhelyeinek száma negyvenre emelkedett, továbbá négy csoportszoba, illetve tornaszoba is kialakításra került.
Sószobát is létesítettünk. A sós levegő belégzése jótékony hatással van a légúti megbetegedésekben szenvedő gyermekekre, illetve erősíti az immunrendszerüket. Itt a sós tengerparti levegőhöz és a sóbányákéhoz hasonló klímát alakítottunk ki. A sószobában a gyerekek, finom motorikus mozgásukat és kreativitásukat fejlesztő játékokkal játszanak: kirakó, formaegyeztető memória játékok, gyurmázás, rajzolás.
Az épület teljes korszerűsítésen, felújításon esett át, melyből érdemes kiemelni a napenergia hasznosítását. A bővítésnek köszönhetően hat új munkahelyet teremtett az önkormányzat a bölcsődében.
A csoportszobák tágasak, világosak, színesek, összesen negyven gyermek befogadására alkalmasak. A játékok korcsoportnak megfelelően, módszertani előírások alapján kerültek beszerzésre.
Az udvart színvonalas, mozgásfejlesztő játékokkal, homokozóval, mászókával, fészek hintával és csúszdával rendeztük be.
Az épület új berendezéseit és eszközeit, valamint az udvar kültéri játékait a közbeszerzési eljárás eredményeként, a HOR Zrt szállította.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Albertirsa, 2010. december 1.

Albertirsa Város Önkormányzata               


         
2011.04.21 - Albertirsa.hu


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés