Oltás

 

Több lakótársunk érdeklődik a védőoltásokról, ezért röviden összefoglalom a fontosabb információkat.

A háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon folyamatos a regisztráltak részére az oltás. A háziorvosok az oltási rendnek megfelelően, a megkapott lista figyelembevételével, a rendelkezésre álló oltóanyag felhasználásával végzik az oltást az engedélyezett öt oltóanyag valamelyikével. (Sinopharm-, Moderna- és Pfizer-vakcina, Szputnyik, AstraZeneca-vakcina - ezek rendelkeznek a magyar hatóságok engedélyével).  Mindig egy-egy hétre vonatkozik az oltási terv.


A háziorvosok értesítik a praxisukhoz tartozó oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. A hely: háziorvosi rendelő, kórházi oltópont, illetőleg a legidősebbek oltása otthonukban is történhet.  Kijelölt oltópontok: 102 kórház, 120 szakrendelő és 5004 háziorvosi rendelő.

Az oltás ingyenes és önkéntes, az oltóanyag beadása előtt ki kell tölteni egy hozzájáruló nyilatkozatot.

Az oltás előtt ideális esetben az asszisztens lázat mér, az orvos megvizsgálja az oltandót és feltesz még néhány kérdést a korábban felsorolt betegségekről, kórtörténetről. Ezután a jobbkezesek a bal karjukba, a balkezesek a jobb karjukba kapják meg a vakcinát. Maga az oltás beadása minimális fájdalommal jár. Ezt követően az orvosi személyzet még 15-30 percig megfigyeli a pácienseket, hogy ha bármilyen azonnali reakció fellépne, elláthassák, de ez rendkívül ritka.

Az oltás beadását követően néhány óráig általában még nem érezni semmit, az oltóanyag hatása lassan indul be. Később azonban felléphet fájdalom vagy duzzanat a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, esetleg izomfájdalom. Nagyon ritkán megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), végtagfájdalom, álmatlanság, esetleg az injekció beadási helyén viszketés lehetséges. Az első oltás után a beoltottak többsége általában enyhe mellékhatásokról számol be.

A koronavírusos megbetegedés elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, és bár az első oltás is ad bizonyos védettséget, a teljes védelem csupán 1-2 héttel a második adagot követően alakul ki. Így ritkán, de előfordulhat, hogy valaki az első oltás után megfertőződik és tüneteket tapasztal, ezért a két oltás közötti időszakban nem árt a fokozott óvatosság.

A második oltás időpontját már az első adag beadása után megbeszéli az orvos a pácienssel, aki így néhány hétre előre ehhez alakíthatja napirendjét.

Az átoltottság pillanatnyi városi helyzetéről annyit érdemes tudni, hogy az oltási terv szerinti az előrehaladás. A beoltottak létszáma folyamatosan változik, s ezért konkrét létszámadat ismeretének nincs jelentősége. Ami ugyanis jelenleg pontos információ, az néhány óra elmúltával már érvényét veszti.

 

Fazekas László

polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés