Légszennyezés és koronavírus

 

Az elmúlt napokban több lakótársunk érdeklődött arról, hogy van-e összefüggés a légszennyezettség és a koronavírus terjedése között.
Röviden összefoglalom az ezzel kapcsolatos információimat.
A vírusok megtapadnak a fűtésből, közlekedésből és egyéb forrásokból származó apró légszennyező részecskék felületén és így a fertőzésveszély is megnövekszik. A témában legutóbb az Olasz Környezeti Orvostudományi Társaság tanulmánya kapott jelentős nyilvánosságot. A szerzők megvizsgálták a koronavírus terjedésének gyorsaságát az egyes olaszországi területeken, és azt összevetették a légszennyezettségi adatokkal. Az eredmény egyértelmű volt: minél szennyezettebb volt egy terület levegője, annál gyorsabban terjedt a koronavírus.
A kutatók nem tartják jó ötletnek, hogy a vírustól való félelmünkben teljesen bezárkózunk a szobánkba, mert akkor ott dúsulnak fel a légszennyező anyagok, az esetleg bejutott vírusoktól pedig még növekedhet is a vírusfertőzés vagy más megbetegedések kockázata. Ezért érdemes gyakran rövid időre szellőztetni, azonban elengedhetetlen a légszennyezés drasztikus csökkentése is.

A koronavírus okozta károk mérséklése érdekében mindannyian tehetünk, ha – amellett, hogy betartjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ által ajánlott szabályokat – saját magunk is minden tőlünk telhetőt megteszünk a tisztább levegőért:
• ne dohányozzunk!
• Ha mégis dohányoznánk, ügyeljünk arra, hogy ezt másoktól távol tegyük, hiszen a dohányfüst is közvetítheti a vírust!
• Minél kevesebbszer használjunk benzines, dízeles járművet!
• Lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal!
• Ha csak szilárd anyaggal tudjuk otthonunkat melegen tartani, kizárólag száraz fával fűtsünk!
• Semmiképp ne fűtsünk hulladékkal! (A hulladékégetés nemcsak rendkívül egészségkárosító, de jogszabály is tiltja: a szabálysértők 300 ezer forintig terjedő bírsággal súlythatók - akár naponta is.)
• A szabadban ne égessünk – se avart, se kerti hulladékot, se mást!
• Tájékoztassunk másokat is a fentiekről!

Fazekas László
polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés