Komposztáljunk!

Tisztelt Lakótársaim!

 

A kerti hulladékok égetési időszakának lejárta után jó alkalom van arra, hogy átértékeljük a kertünkben keletkező hulladékok felhasználását.

Településünkön főként homoktalaj található, amely kertészkedésre alkalmas, azonban szervesanyag tartalma rendkívül csekély. Ha valaki konyhakerti munkába kezd, elsőként a tápanyag utánpótlásra kell gondolnia. A keletkező kerti hulladékok, megfelelő gondoskodás, és odafigyelés mellett kiváló, és nem mellesleg olcsó szervesanyag forrást jelenthetnek számunkra.

A kerti hulladék égetése jelentős környezeti károkkal jár. Különösen veszélyesek az avar és a kerti hulladék égése során keletkező lebegő részecskék, azaz, a szállópor: ezek ultrafinom részecskék, amelyeket könnyen belélegzünk, és a tüdőből a véráramba jutnak. Egy svájci tanulmány szerint nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órás folyamatos közlekedése során.

A komposztálás kellő odafigyelés esetén nem jár nagy szaggal, azonban mégis kellő gondossággal helyezzük el kertünkben, hogy szomszédainkat ne zavarja! Lehetőleg legyen árnyékos, és alkalmanként tudjuk megöntözni.

Komposztálni lehet a levágott fű mellett a konyhai előkészítés során keletkező zöldség és gyümölcsmaradványokat, azonban ne kerüljön a komposztra főtt étel, vagy húsmaradék.

Fontos megjegyezni, hogy házi kedvenceink (kutyák macskák) ürüléke ne kerüljön arra a komposztra, amelyet élelmiszer célú termesztéshez szeretnénk felhasználni, az állatról emberre terjedő betegségek miatt. Díszkertben azonban ez a komposzt körültekintéssel felhasználható. Ha megoldható, célszerű erre a célra külön komposztáló helyet kialakítani.

A komposztálás sikerének 3 titka van: a komposzt levegővel való ellátása(keverés), a komposzt folyamatos nedvesen tartása(locsolás), és a kellő mikroorganizmusok bevitele. Ezt megtehetjük kerti talaj hozzáadásával, de léteznek speciális oltókultúrák is.

A komposztálás idejét felgyorsítja, ha a nagyobb méretű összetevőket aprítjuk.

A komposztálásnak sokrétű irodalma van, és kis olvasással igazi komposzt szakértővé képezhetjük magunkat.

Magam évtizednyi ideje végzek komposztálást. Szakértővé ugyan nem váltam, ám a megtermelt komposzt kiváló erősítő adalék növényeim termesztéséhez.

 

Tisztelettel:

Albertirsa, 2020. május. 28.

Fazekas László

polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés