Kijárási korlátozás

Tisztelt Lakótársam!
2020. március 28. és április 11. között kijárási korlátozás lép életbe Magyarország egész területén, amelynek legfontosabb intézkedései az alábbiak:
• Fenti időszak alatt csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók.
• Nyilvános helyeken minimum másfél méteres távolságot kell tartani!
• A 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, piacokat, drogériákat – mások viszont ebben az időszakban nem!
• Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
Hová lehet menni, mit lehet intézni?
Megengedett:
• a munkavégzés és a hivatásbeli kötelezettség gyakorlása, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás.
• az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna)
• házasságkötés és temetés szűk családi körben.

A következő üzletekben történő vásárlás megengedett: állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, mezőgazdasági üzletek, vágóhíd, gyógyszertárak, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, üzemanyag-töltőállomás, dohánybolt.

Az alábbi szolgáltatások igénybevehetők: fodrász, manikűrös, szállítás, tisztítás és higiéniás szolgáltatások, gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javítása, hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások. Legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások.

Megengedett továbbá: az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása, a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása, a hitéleti tevékenység, az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy a közvetlen családtagokkal azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
Fenti korlátozások be nem tartása szabálysértésnek minősül, amely esetén akár 5 és 500 ezer forint közötti büntetés is kiszabható. A cél azonban nem a bírságolás! Megölni a vírust egyelőre lehetetlen, ezért kell csökkenteni a kontaktok számát, amelyhez az Önök fegyelmezett együttműködésére van szükség!
Figyeljünk egymásra és vigyázzunk egymásra!


Fazekas László
polgármester


www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés