Kaloda és szennyvíz

Május 30- i „Ma és holnap” című posztomban az Albertirsai Válságkezelő Alap (AVA) terhére ingyenes komposztláda juttatási lehetőségről írtam. A mai napig 26 lakótársunk nyújtott be igényt kalodára. Ez úton is felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy a jelentkezés határnapja június 30- a. Ennek megfelelően, várjuk a további igények jelzését.

 

Az elmúlt hat nap során két alkalommal is extrém mennyiségű eső hullott Albertirsán és a térségünkben. A szokatlan mértékű csapadék rengeteg gondot okozott, rámutatva egyebek mellett, felszíni vízelvezető hálózatunk és szennyvíztisztító kapacitásunk hiányosságaira, korlátaira.

A következő években ezek fejlesztésére az eddigieknél nagyobb gondot kell fordítanunk. Ugyanakkor, a szennyvízcsatorna esetében ismét fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy lakótársaink egy részének a használattal kapcsolatos felelőtlensége okozza a problémák zömét. Két dologról van szó. Egyrészt a ténynek, hogy míg egy átlagos júniusi napon a tisztítóműbe 1200 m3 szennyvíz érkezik, ez a mennyiség 14- én, majd 17- én egyaránt meghaladta a 2500 m3- t, egyértelmű oka van: rengeteg illegális ereszcsatorna, sőt udvari díszburkolat bekötés terheli a rendszert. Ezeket az üzemeltető DAKÖV Kft. igyekszik feltárni, amit büntetés követ. A feltárás hatékonysága azonban egyelőre alacsony. Másfelől, rengeteg textilanyag kerül a WC- csészéken keresztül a csatornába, esetlenként dugulást, sőt szivattyú leégését okozva. Ezek zöme abból adódik, hogy egyesek popsitörlőket, sőt pelenkákat húznak le a WC- én. A szennyvíztisztítórendszer képtelen tolerálni az ilyen „használatot”. A csatornahálózat végső szakasza mentén (elsősorban a Köztársaság utca végén) lakók kertjében, udvarában, sőt esetleg fürdőszobájában emiatt nagy esőzések idején rendre megjelenik a szennyvíz.

Az ott lakók türelme érthetően fogy, miközben a renitenseket meg sem érinti mindez.

 

                                                                                                                                              (Fazekas László,

                                                                                                                                                polgármester)

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés