Járványdúlás!


                A pendémia második hullámának riasztó adatai miatt adtam bejegyzésemnek a nyelvtani értelemben talán nem kikezdhetetlen, ám igen kifejező címet. Az országban sajnos szomorúak a fertőződés (és legújabban a halálozás) adatai. Ezért felhívom a figyelmet az ITM miniszterének mai sajtótájékoztatójára. Eszerint:

a kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet.

Palkovics László elmondta: mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri, minél többen töltsék le azt.

  A miniszter elmondta: az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható.
    Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékeknek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.
    

Albertirsán jelenleg nincs pozitív koronavírusos teszt eredménnyel rendelkező beteg. Hatósági házi karanténban jelenleg 36 lakótársunk van. Közülük 12- en találkoztak fertőzött beteggel, 24- en pedig külföldön jártak.

A megelőzés érdekében a közelmúltban az alábbi intézkedéseket hoztuk:

-          szeptember 15- től ismét fertőtlenítjük a játszótereket, a buszmegállókat és a piacot,

-          a piactér megközelíthetőségének új szabályait összefoglaló plakát szövegét lent újfent közzéteszem.

Ezzel kapcsolatban megjegyzem: tudom, valamennyien nehezen viseljük a járvány egyes következményeit. Jó lenne, ha több türelmet, megértést tudnánk egymás iránt mutatni. Az egy bizonyos facebook oldalon néhány lakótársunk részéről a piaccal kapcsolatos hangulatkeltésre válaszolom: a megváltozott rend valamennyiünk érdekét szolgálja. A piactér egyes kapuinak jelenlegi funkciójára, esetenként méltatlan stílusú megjegyzéseket tevők valószínűleg elfelejtik, hogy a kerékpárral érkező vásárlókra is gondolnunk kell.

A piacnál maradva, kérem valamennyi kereskedőt és vásárlót, hogy ott is alkalmazzák az arctakarást! Ennek megkönnyítése érdekében e hét pénteken (szept. 18- án) a piac látogatói részére szájmaszkot biztosítunk.

Fazekas László, polgármesterwww.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés