Hársas

(Lipina)

A három völgyet magába ölelő Hársas a környék legszebb, legváltozatosabb vidéke. E területből 221,5 ha 1990. óta élvez védettséget. Itt már a középkorban is hársfa erdők lombosodtak, erről a korabeli oklevelek is tanúskodnak.
Ma már csak elvétve található a völgy névadója, helyét az állami erdőgazdaságok által telepített akác és tölgy vette át, melyek között a kőris- és juharfák is elszaporodtak. A levegő itt olyan tiszta, hogy az idelátogató úgy érezheti magát, mintha hegyvidéken járna, nem pedig az Alföld dombsági szélén. A Hársas három völgyét a nép Első völgynek, Második (vagy középső) völgynek, és Harmadik (vagy Hátsó) völgynek nevezi.
Az Első völgyben állt a kétszintes erdészház. A Szapáryak idejében az erdész inkább a vadakra vigyázott, mint a fákra, nehogy az orvvadászok a mágnás vendégek elől azokat kilőjék. Az erdészház mellett volt két kb. 50 m hosszú agyagba vájt boltíves borpince, amit alagútnak is mondanak. A nép török korabelinek véli, és úgy tudja, hogy ott kincseket rejtettek el. Ma használaton kívül vannak, veszélyes a bennük való járás. Szintén az erdészház közelében állt a "Lajosfának" nevezett jegenyefa. Elnevezése onnan eredt, hogy egy hajtóvadászat alkalmával gróf Szapáry István felesége is jelen volt, a vadászok a nádfödeles, hosszú szaletliben szalonnáztak, az asszony a közelben sétált. Megmozdult hasában magzata, elmondta a férjének, aki örömében azon a helyen emlékfát ültetett. Lajosnak keresztelte a fiát, a fát pedig Lajosfának.
A jegenye már kipusztult, ellenben a körülötte karikában ültetett három platán és három illatos fehér fürtű félig fa, félig cserje ma is díszlik.
Ez az emlékfás kis ligetet Koszorúra keresztelték át az emberek.


A völgyben található növények és állatok közül néhány:

Apró noszirom Iris pumila VÉDETT
Foltos kontyvirág Arum maculatum  
Vérehulló fecskefu Chelidonium majus  
Mogyorós lednek Lathyrus tuberosus  
Csíkos kecskerágó Euonymus europaeus  
Fehér fuz Solix alba  
Közönséges dió Juglens regia  
Kocsányos tölgy Quercus robur  
Kislevelu hárs Tilia cordata  
Mezei juhar Acer campestre  
Erdei béka Rana dalmatina VÉDETT
Csuszka Sitta europaea VÉDETT
Vörösbegy Erithacus rubecula VÉDETT
Sárgarigó Oriolus oriolus VÉDETT
Fülemüle Luscinia megarhynchos VÉDETT
Nagy fakopács Dendrocopos major FOKOZOTTAN VÉDETT
Kerecsensólyom Falco cherrug FOKOZOTTAN VÉDETT
Holló Corvus corax VÉDETT
Királyka Regulus regulus VÉDETT
Mókus Sciurus vulgaris VÉDETT
2010.07.20 - Albertirsa.hu


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés