Gyurgyalagos

Feltehetőleg Alberti község újratelepítése után (1711-től) alakult ki a jelenlegi löszfal.
A környékbeli községek (Pilis, Pusztavacs, Mikubuda, Dános puszta és a tanyavilág) lakói hordták innen az agyagot építési célra vert fal és vályogtégla készítéséhez. A korszerűbb építési módszerek elterjedésével nagymértékben csökkent az igény az agyag iránt, így a bányászat rövid időn belül teljesen meg is szűnt (kb. az 1970-es években).
Valószínűleg ekkor foglalták el a gyurgyalagok (Merops apiaster) a számukra kedvezőbb feltételeket biztosító és immár háborítatlan bányát. Előtte a földekre kijáró parasztok szekerei által kijárt löszmélyutak oldalait használták fészkelő helyül.

A gyurgyalag a legszínpompásabb madaraink egyike. A telet Afrika trópusi vidékén tölti, költőterületére csak májusban érkezik, és szeptemberben már el is hagyja azt. Ha fészkelésével a földhöz is van kötve (kb. 1,5 m hosszú lösz- vagy homokfalba ásott odúban költ), egyébként a levegő madara, nyilalló suhanásával akár versenyre kelhetne a fecskével is. Verőfényes napokon a repülő gyurgyalagnál szebb madarat kívánni sem lehet.
A "piripió" étlapján fullánkos rovarok, szitakötők, lepkék és bogarak találhatók, melyeket ügyes fordulékonysággal, repülés közben zsákmányol. Lágy bugyborékoló "prü-prü", " gyur-gyur"-szerű hangja semmilyen más madáréval nem téveszthető össze. Hazánkban fokozottan védett, eszmei természetvédelmi értéke 100.000,- Ft/egyed.
A löszfalban található költőüregeket sajnos gyakran seregélyek (Sturnus vulgaris) és mezei verebek (Passer montanus) foglalják el a később hazatérő gyurgyalagok elől, egy lyukat pedig egy vörösvércse (Falco tinnunculus) pár sajátított ki magának.
A partfal védelmét élvezi még több tucat üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) is, melyek labirintusszerű két-három méter mélységű, igen kiterjedt, és több bejárattal rendelkező nyúlüregekben élnek.


A partfal közelében található növények és állatok közül néhány:
Erdei szamóca Fragaria vesca  
Fekete bodza Sambucus nigra  
Mezei zsálya Lepidium campestre  
Osztrák ökörfarkkóró Verbescum austriacum  
Réti imola Centaurea jacea  
Veronika félék Veronica spp.  
Fürtös gyöngyike Muscari botryoides  
Kökény Prunus spinosa  
Egybibés galagonya Crataegus monogyna  
Fehér mécsvirág Melandrium album  
Imádkozó sáska Mantis religiosa VÉDETT
Zöld gyík Lacerta viridis VÉDETT
Keleti sün Erinaceus concolor VÉDETT
Menyét Mustela nivalis VÉDETT
Európai vadmacska Felis silvestris sylvestris VÉDETT
Tövisszúró gébics Lanius collurio VÉDETT
Vadgerle Streptopelia turtus VÉDETT
Kuvik Athene noctua FOKOZOTTAN VÉDETT
Örvösgalamb Columba palombus VÉDETT
Feketerigó Turdus merula VÉDETT
2010.07.20 - Albertirsa.hu


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés