Fűtünk, de hogyan?!


                 

Minden fűtési mód esetén    veszélyes, ha   a készüléket nem rendeltetésszerűen használjuk, ha szabálytalan a kivitelezés, illetve ha elmulasztjuk a műszaki felülvizsgálatot, ellenőrzést.

Szabálytalan használat miatt jelentős anyagi kár, súlyos sérüléssel járó tűzeset alakulhat ki, sőt robbanás is előfordulhat. Káros anyag rakódik le az   égéstermék elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem előírás szerinti tüzelőanyagot égetnek.  Az így elzáródott kéményből káros anyagok áramolhatnak vissza.

A tűzre dobott háztartási hulladék - azon túl, hogy nagymértékben szennyezi a környezetet és károsítja az egészséget - könnyen életveszélyes állapotokat idézhet elő otthonunkban. Szilárdtüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében nagyon fontos, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható anyagokkal fűtsünk, a kéményeket pedig szakemberrel ellenőriztessük és tisztíttassuk.  A nem megfelelő tüzelőanyag-választás és a kéménykarbantartás elmulasztása miatt megnőtt a szilárdtüzelésű fűtőberendezésekkel felszerelt lakásokban keletkezett kéménytüzek száma.

 A tüzelőberendezések használatát kormányrendelet szabályozza, az abban leírtak megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indíthat és bírságot szabhat ki, hiszen például a háztartási hulladékok otthoni fűtőberendezésben való elégetése során felszabaduló mérgező anyagok, a levegőbe kerülve, a környező talajba, a növényzetbe és az élővizekbe is beépülhetnek. A mérgező anyagok az emberi szervezetben megbetegedéseket okozhatnak, elősegíthetik például a rosszindulatú daganatok kialakulását is.

Érdemes minderre odafigyelni!

 

 

Fazekas László

polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés