Fórum

Zöldhulladék gyűjtés

Albertirsa Város Polgármesteri Hivatala

Hozzászólásainak száma: 18

2014-07-07 09:16:20

Több hónapja nem működik a Dánosi úti hulladékudvar. Ennek okai az új hulladékgazdálkodási törvényben keresendők. A jogszabály ugyanis jelentős mértékben megszigorította az e területen történő működés feltételeit. 2014. január elsejéig minden olyan cégnek új működési engedélyt kellett szereznie, amely a hulladékgazdálkodás területén kívánt tevékenykedni. Az úgynevezett Duna-Tisza Közi Nagyregionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (melynek negyvenkilenc tagtelepülése közül az egyik a mi városunk) területén a feladatot ellátó „Hírös” Kft-ről már tavaly ősszel kiderült, hogy nem lesz képes az új engedélyek beszerzésére. Emiatt a rendszer gesztor önkormányzata (Cegléd) az új hulladékgazdálkodási törvény előírásai szerint szerződést bontott vele. A szerződés megszűnésének egyenes következményeként a Rendszer területén lévő mind a tizenhat hulladékudvar (köztük az albertirsai) bezárt. Látván ezt a folyamatot, a gesztortól kapott információk alapján már tavaly decemberben megkerestem az ÖKOVÍZ Kft-t, mivel Cegléd vele kívánt új szerződést kötni. Természetesen erre is csak abban az esetben nyílt volna mód, ha az említett működési engedélyt megszerzi az ÖKOVÍZ Kft. Erre azonban a mai napig nem került sor. Sőt! Az év elejével ellentétben, az arra illetékesek ma már arra se vállalkoznak, hogy időpontot mondjanak az engedélyek várható beszerzésére vonatkozóan.
Időközben a hulladékudvar működésének hiánya és a zöldhulladék gyűjtés megoldatlansága mind nagyobb feszültséget okozott a Rendszer településein, köztük Albertirsán. A gondok enyhítése érdekében többféle esetleges megoldási lehetőséget átgondoltunk. Ezek után első alkalommal májusban készítettem a témáról előterjesztést a képviselő – testület részére. Akkor (főként forráshiány miatt) nem jutottunk egyezségre. Július harmadikán aztán határozatot hozott a képviselő - testület a zöldhulladékok ideiglenes elhelyezéséről. Eszerint a nagykőrösi KÖVA-KOM Zrt-vel kötünk szerződést, úgynevezett gyűjtőponton elhelyezett konténerekben történő gyűjtésről és elszállításról. A gyűjtőpontok helyszíne, a Dánosi úti hulladékudvar bejárata. Ide összesen nyolc alkalommal szállíthatunk majd zöldhulladékot, melyet két-két konténerbe (nyolc tonna/alkalom) helyezhetünk el.

Az alábbi időpontokban:
- július 26.
- augusztus 09, 23,
- szeptember 13, 27,
- október 11, 25,
- november 15.
Valamennyi említett nap, az adott hónap páros számú szombatja. A nyolc alkalommal történő begyűjtés, elszállítás és az engedélyezett komposztálóban történő elhelyezés önkormányzatunknak közel egymillió forintjába kerül.

Zöldhulladék alatt az alábbiak értendők:
- lágyszárú növények és maradványaik,
- gally és egyéb szálas zöldhulladék esetén, azok maximum egy méteresre aprított darabjai.
A kihelyezésre naponta 08 órától 15 óráig lesz lehetőség.
Önállóan ennyit tehetünk addig, amíg a Duna-Tisza Közi Rendszer egészében rendeződik a kérdés.

Albertirsa, 2014. július 4.

                                                                                             Fazekas László
                                                                                             polgármester

 #1

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés