Digitális Magyarországért - Albertirsán

Az Európai Unió megalkotta a 2020-ig szóló „Digitális menetrend”-jét, amelynek legfontosabb célja, hogy a gazdasági növekedés erősítése érdekében támogassa az újgenerációs technológiák, köztük az internet elterjedését.

Magyarország elkötelezettségét fejezte ki a digitális menetrend teljesítéséért. Ennek keretében Stratégiai Megállapodást kötött a Magyar Telekommal.

Hazánkban jelenleg a háztartások 25%-ában nem elérhető a 30 Mbps-os hozzáférést biztosító vezetékes távközlési infrastruktúra (1,1 millió háztartás). A bekapcsolt szolgáltatásokat tekintve a háztartások kevesebb, mint 5%-a kapcsolódik 100 Mbps, vagy annál nagyobb sebességű hálózathoz.

Az FTTH hálózatok építése (mely városunkban idén megvalósul) középtávon kielégíti a sávszélesség igényeket, melynek legelterjedtebben alkalmazott műszaki megoldása a GPON technológia. Ennél a megoldásnál az optikai hálózat minden egyes végpontja irányába 2,5 Gbps le-, illetve 1,25 Gbps feltöltési sebességgel kommunikál.

Mit tud nyújtani a szélessávú hálózat a felhasználóknak?

  1. Gyors, korlátlan internet: megosztható, a lakás több pontján is használható nagysebességű internet hozzáférés.

  2. Modern, interaktív televíziós szolgáltatások. A nagy sávszélességű hálózatokon keresztül nyújtott tévé szolgáltatások számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos előfizetésekhez képest. Az adások rögzíthetővé válnak, megállíthatóak, visszanézhetőek, így sokkal rugalmasabbá válik a háztartások időbeosztása. Mozifilmek érhetők el egy gombnyomásra, valamint (ahogy az okos telefonokon már megszokott) különböző alkalmazások is nézhetők a tévé felületen keresztül. A szélessávú hálózat igen jelentős mértékben támogatja az adások minőségének javulását.

Fontos előnye a jövőállósága: folyamatosan fejleszthető és bővíthető újabb funkciókkal anélkül, hogy eszköz vagy szolgáltatáscserére lenne szükség.

Otthoni és céges használat: a munkaerő, a tudás, a szolgáltatások versenyképességének kialakítása, megtartása szélessávú internetkapcsolat nélkül elképzelhetetlen. Az információk gyors elérése, megosztása, céges ügyek intézése, kapcsolatok fenntartása partnerekkel, családtagokkal: mind mind gyors kapcsolatot igényel. Az otthonról történő hivatalos ügyintézés, orvosi ellátás, bevásárlás, banki ügyek intézése, stb… kiemelt szerepet kap a szórakozás központú internetes használat mellett.

Okos otthonok: a szélessávú infrastruktúra megteremti a lehetőségét a legkülönbözőbb eszközök internethez történő csatlakozásához. Az úgynevezett „okosotthonok” rövid időn belül mindennapossá válnak. Segítségükkel gondoskodhatunk házunk, otthonunk biztonságáról, csökkenthetjük az energiafogyasztást, nyomon követhetjük az otthoni történéseket, távolról segítséget nyújthatunk, környezettudatosan használhatjuk berendezéseinket.

Az Albertirsán most kiépítésre kerülő szélessávú hálózat megteremti városunk hosszú távú versenyképességét, támogatja a munkaerő információ és tudásellátottságát, a korszerű otthonok megteremtését, polgáraink színvonalas kiszolgálását és településünk fejlődését.

A beruházás részeként légkábeles és földalatti építésre egyaránt sor kerül. A fejlesztés júniusban megkezdődik.

Mindennek részleteiről a beruházó rövidesen tájékoztatja lakótársainkat.

 

Tisztelettel:

 

Fazekas László

polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés