Az Év sportolója 2012

2012. 03. 15. Ha a tehetség szorgalommal párosul, az bizonyosan gyümölcsöző lesz. Szabó Zita még csupán négy éve atletizál versenyszerűen, de azóta sikert sikerre halmoz. Többek közt a serdülő országos bajnokságokon és diákolimpiákon 6 országos bajnoki címet, 5 második és 3 harmadik helyezést szerzett. Szinte minden versenyen részt vesz, s ritkán távozik érem nélkül. Dobogós helyezései mellett többször szerepelt a korosztályos válogatottban is, és ért el nemzetközi sikereket. 2010-ben a Pest Megyei Atlétikai Szövetség elnöksége az előző évi teljesítményeiért Pest megye legjobb 13 éves női sportolójának választotta. A március 15-i megemlékezések keretében pedig kiváló edzésmunkájáért, több éves kiemelkedő eredményeiért Albertirsa Város Önkormányzata 2011. Év Sportolója címmel tüntette ki Szabó Zitát. Vele beszélgettünk.
Hogyan kerültél kapcsolatba az atlétikával?
Először kézilabdáztam, viszont előfordult, hogy elmaradtak edzések, így ezért azt abbahagytam. Mivel korábban anyukám és a nagybátyám is atletizált, eleinte, pusztán a rendszeres mozgás kedvéért elmentem egy edzésre. 13 éves voltam ekkor. Az első tréninget követően Laci bácsi megjegyezte, hogy jó a mozgásom, illetve a technikám, és folytatásra bíztatott.
Korán megmutatkozott a tehetséged, gyakorlatilag ahol elindulsz, ott éremesélyesként lépsz a pályára. Ennyi versennyel a hátad mögött szoktál még izgulni, illetve milyen megmérettetések várnak rád a nyár a folyamán? Jut valamennyi időd a pihenésre?
Eleinte főleg gátfutás és síkfutás előtt volt bennem némi izgalom, de ma már ez egyáltalán nem jellemző. Jövőre lesz az Ifjúsági Világbajnokság és az Ifjúsági Olimpia is, de ahhoz még meg kell ugranom az elvárt szinteket. Szeretném megmérettetni magam a Felnőtt OB-n. Július végén pedig Nyíregyházán kerül megrendezésre egy három napos országos verseny, s alapvetően a nyár nagy része intenzív edzésekkel telik. Augusztus a pihenő időszak, szeptembertől pedig újfent edzések és versenyek várnak.
A versenyeken szerzett érmek mellett egyéb kitüntetésekkel is büszkélkedhetsz. 2009. év Pest megye legjobb női sportolójának választottak, március 15-én pedig az Év Sportolója lettél Albertirsán.
Nagyon örülök az elismeréseknek, rendkívül büszke vagyok rájuk. Jó érzéssel tölt el, hogy a baráti körömből is egyre többen jönnek ki a versenyekre drukkolni és bíztatni. Külön köszönöm Ecsedi Laci bácsi áldozatos munkáját, mert neki is nagy része van sikereimben. Sokat köszönhetek szüleimnek, akik maximálisan támogatnak.
Bár még egy kicsit odébb van számodra az érettségi, de biztosan foglalkoztat a továbbtanulás gondolata. Eldöntötted már, hogy milyen szakma felé orientálódsz, s hogyan fogod összeegyeztetni az edzéseket, versenyeket a főiskola vagy egyetemi tanulmányaiddal?
Rendőrtiszti Főiskolára készülök, nyomozó szeretnék lenni. Egy pár éve fogalmazódott meg bennem a rendőri pálya gondolata, ugyanis az egyik rokonom is ott tanult, s az általa elmondottak felkeltették az érdeklődésemet. Másik irány, ami még számításba jöhet a Testnevelési Egyetem. Nagyon bízom benne, hogy a tanulás mellett jut majd időm az atlétikára is, mert semmiképp sem szeretném abbahagyni. Teljesen az életem részévé vált az atlétika, nem hiszem, hogy meg tudnék lenni nélküle.
Zita legjobb eredményei:
Magasugrás: 168 cm
Távolugrás: 566 cm
Müller Mónika
 
2012.11.12 - Benyóné Homoki Éva


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés