Albertirsa önkormányzati épületeinek energetikai korszerűsítése - KEHOP-5.2.9-16-2016-00058 című projekt

2018.03.13

Albertirsa Város Önkormányzata - KEHOP-5.2.9-16-2016-00058

Sajtóközlemény

Albertirsa Önkormányzati épületeinek energetikai korszerűsítése

Albertirsa Város Önkormányzata 129 521 556 Ft uniós támogatást nyert a KEHOP-5.2.9 Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára című pályázati kiíráson az a Széchényi 2020 keretében. A 100 %-os intenzitású 129,5 millió forint összköltségű beruházás révén 4 darab önkormányzati épület újult meg.
A projekt keretében az albertirsai Győzelem utcai (konyha, étkező, tornatermi szárny) és Táncsics utcai Általános Iskola épülete, a Közös Önkormányzati Hivatal épülete és a Családsegítő épülete újult meg. A felújítása munka keretében az épületek külső fali, padlás, tetőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, valamint a Győzelem utcai Általános Iskola tornatermének tetején napelemes rendszer telepítése valósult meg. Ezzel az intézmények külső megjelenése is új arculatot kapott, valamint az épületek energetikai indikátorai is csökkentek, úgy mint üvegházhatású gázok kibocsátása, fűtésre fordítandó földgáz mennyisége, világításra fordítandó villamos áram mennyisége.
Polgármesteri Hivatal: Az épület bruttó 697,55 m2 nagyságú, két ütemben került kialakításra. A homlokzat vakolata több helyen meglazult, megrepedt. Az épület szinte összes nyílászárója régi, rossz állapotú faanyagú.
Családsegítő: A szociális ellátási funkciójú épület bruttó 219,4 m2 nagyságú. A T alakú beépítéshez utólag készülhetett egy melléképület funkciójú tároló. A födémrész fa szerkezetű padlóterítéssel, valamint salakfeltöltéssel borítva. Az összes homlokzat egyszerűen vakolt volt, körülbelül 75-80 cm magas kiugró lábazattal. Az épület homlokzati felújításra szorult. A teljes épület vakolt lábazattal volt ellátva, amely viszonylag jó állapotú, így felújítása nem történt meg. A homlokzat vakolata a többi részen festéssel volt ellátva, mely helyenként levált a falfelületről. Az épület összes nyílászárója elavult, régi fa nyílászáró, így cseréje indokolt volt. A padlástéri födém nem volt hőszigetelt, így annak megoldása költséghatékony, egyszerű megoldás volt.
Iskolák: Albertirsán jelenleg két épületben folyik az oktatás. Albertin, a Táncsics úton az alsós, míg a Győzelem úton a felsős diákok tanulnak.
- Alsó tagozat: Az oktatási funkciójú épület bruttó 976,47 m2 nagyságú. Az épület két ütemben készült, teljesen azonos stílusban egy tűzfallal elválasztva. A tetőtér beépítetlen, csak tárolásra használják. Az összes homlokzat egyszerűen vakolt volt, 95 cm magas kiugró lábazattal. Az épület homlokzati felújításra szorult. A épület egy része műkő lábazattal, másik része vakolattal volt ellátva, amely rossz állapotú. A homlokzat vakolata a többi részen festéssel volt ellátva, mely helyenként meglazult, levált a falfelületről. Az épület összes fa nyílászárója elavult, így cseréje indokolt.
- Felső tagozat: Az iskola tornacsarnokát és többszintes épületét az 1980-as években adták át. 2006-ban történt meg az épület felújítása. Ekkor kapott az iskola tetőteret is. Az oktatási funkciójú épület bruttó 6262,27 m2 nagyságú. Az épület szerkezetileg 4 részre osztható. A első téglalap alakú szárny a nagy belmagasságú tornacsarnok, valamint egy két+tetőtéri szintes épület kombinációja. A második Z alakú épületrész két szintes+tetőtéri beépítésű. A harmadik egy egyszintes étkező funkciójú épület. A negyedik egység pedig a közlekedők, megy két részen háromszintes lépcsőház, másrészt pedig egy egyszintes üvegtéglás folyosó. A tetőtér minden épületnél beépített. Az összes homlokzat egyszerűen vakolt, körülbelül 60-70 cm, illetve 30 cm magas visszaugró lábazattal. Az épület homlokzati felújításra szorult. A homlokzat vakolata a többi részen festéssel volt ellátva, mely helyenként meglazult, levált a falfelületről. Az első szárny utcafronti részén jelenleg 5 cm vastag hungarocell szigetelés van. Az épület összes nyílászárója elavult, cseréje indokolt volt. A konyhaépület a Tessedik Sámuel Általános Iskola tanulói étkeztetését látja el. Az épület bruttó 450,94 m2 nagyságú, egyszintes, nyeregtetős kialakítású. Az összes homlokzat egyszerűen vakolt 30 cm magas lábazattal. Az épület homlokzati, valami a belső szellőzési rendszer felújításra szorult. A épület jelenleg vakolt lábazatú, amely rossz állapotú. A homlokzat vakolata sok helyen meglazult, levált a falfelületről. Az épület összes nyílászárója 2006-ban műanyagra lett cserélve. A régi korszerűtlen nyílászárók bontása, új fokozott hőszigetelésű nyílászárók (U=1,0 W/m2K) beépítése valósul meg -Az épületen 15 cm vastag homlokzati EPS hőszigetelés készült.

A megvalósítás helyszínei:
2730 Albertirsa Győzelem utca 2. – albertirsai Győzelem utcai Általános Iskola épülete
2730 Albertirsa Táncsics utca 5. – albertirsai Táncsics utcai Általános Iskola épülete
2730 Albertirsa Irsay Károly u. 2. – Albertirsai Közös Önkormányzati Hivatal épülete
2730 Albertirsa Dózsa György u 23. – albertirsai Családsegítő épülete

A projekt költségvetése: 129 521 556 Ft, a saját forrás összege: 0 Ft, a vissza nem térítendő támogatás összege pedig szintén: 129 521 556 Ft (100,0000%).
A projekt az eredeti célkitűzéseknek megfelelően sikeresen és eredményesen megvalósult.
2018.09.03 - Albertirsa.hu


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés