A fürdőről

 

            Tisztelt Lakótársaim, kedves Érdeklődők!

A gyógyvizű fürdő idei működtetéséről az elmúlt napokban több kérdést kaptam. Érthető ez, hiszen mindenki növekvő reménységgel várja a veszélyhelyzettel járó korlátozások végét.

Nos, a városi fürdő megnyitásáról szóló döntés meghozatala előtt számos szempontot kell mérlegelni. Annál inkább így van ez, mivel a járványhelyzet kezelése kapcsán meghozott kormányzati intézkedések, s egyáltalán, az ország gazdasági helyzetének alakulása megkövetelik, hogy bármilyen, gazdálkodásunkat befolyásoló lépést maximálisan megfontoljunk. Mindezek után összefoglalom, hogy jelenleg milyen feltételek betartásával működhetne a fürdőnk. Íme:

a Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatala 2020. 05. 14-én ajánlást fogalmazott meg a közfürdők üzemeltetéséről, higiénés feltételeiről és ellenőrzéséről, a COVID-19 járvány időszakára. E szerint a közfürdők - a vízfelület méretét figyelembe véve - annyi vendéggel üzemelhetnek, hogy a működő medencékben 1 főre legalább 4 m2 vízfelület jusson. A töltő-ürítő rendszerű medencék nem üzemeltethetők. A szabadtéri zöldfelület esetén pedig minimálisan 16 m2 területet kell biztosítani személyenként.

Az ajánlás szerint az albertirsai strandon a zöldfelületek területe alapján, egy időpontban legfeljebb 937 fő tartózkodhatna. Az 5 medence közül azonban csak kettő, az úszómedence és a gyermek pancsoló üzemeltethető, mivel a maradék három, töltő-ürítő rendszerű, így működtetésük nem megengedett. Az ajánlás szerint az úszómedence engedélyezett kapacitása 75 fő, a pancsolóé 3 fő. Így a strand medencéiben összesen 78 fő fürdőző vendég tartózkodhatna egyidejűleg. Gyógyvízben pedig senki sem fürödhetne.

Ez azt jelentené, hogy a fürdőt ideális időjárási körülmények esetén is csak óriási ráfizetéssel lehetne működtetni. Mindezt úgy, hogy a gyógyvizű medencék egyikét sem használhatnánk. Emiatt május hónapban nem nyitunk ki. Amennyiben az utána következő hetekben megváltoznak a közfürdők üzemeltetési feltételei, azonnal visszatérünk a kérdésre. Addig kérem minden kedves érdeklődő megértő türelmét!


Fazekas László, polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés