Nyári melegben fokozottan figyeljünk kedvenceinkre is!

A hőség nem csak az emberi szervezetet, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Amíg az emberek verejtékezni képesek és így párologtatással hőt adnak le, addig az állatoknál nem ilyen egyszerű a hő-leadás. A ló például igen jól tud izzadni, viszonylag a tehén is, a kutya és a macska viszont csak a talpbőrén át izzad, a sertés pedig egyáltalán nem képes.

A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. A napon leparkolt autó belseje hamar hatvan - hetven fokosra is felhevülhet. Ha állatunk is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a leparkolt gépjárműben! A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni.

A 3 legfontosabb állattartási tanács a nyári hőségben:

  • 1.      állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
  • 2.      kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,
  • 3.      házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

Amennyiben az állattartó a megfelelő életkörülményeket nem biztosítja állata számára, nem jó gazda gondosságával jár el, akkor az Állatvédelmi Törvény szerint büntethető!

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Ne feledjük: felelősek vagyunk az állatainkért, és különösképpen vigyáznunk kell rájuk a hőség idején!

dr. Kovács Tímea

aljegyző

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés