Ünnepi Könyvhét 2012

Balázs Ágnes neve mindenkinek ismerősen csenghet. A bájos és közvetlen színésznő 1967. március 25-én született Budapesten. Férje a szintén színész Gáspár András. Házasságukból két gyermek született, Barnabás 1991-ben, Bianka 1997-ben látta meg a napvilágot.
A tehetséges színésznő a Brüsszeli Szabadegyetemen, majd az ELTE bölcsészkarán magyar-francia szakon folytatott tanulmányait követően 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Iglódi István osztályában. Pályafutását színészként 1991-ben kezdte a Nemzeti Színház társulatában, ahol Shakespeare és Goldoni drámákban játszott főszerepet. 1994-től szabadfoglalkozású színművészként játszott a Buda Stage, a Karinthy Színpad, a Vidám Színpad előadásaiban. A színházon kívül a televízióban is láthattuk. Szereplője volt a Kisváros című sorozatnak, melyben Dióssy Nellit alakította, s vezette a TV2-n reggelente futó Segíts magadon című életmódmagazin.
Mostanában képernyőn és színházban ugyan nem láthatjuk, de nem tűnt el teljesen a köztudatból, hiszen sikeres írónővé avanzsált, aki a mese világába kalauzolja el az olvasókat. A gyerekek elsősorban a Lufi sorozat szerzőjeként ismerik, aminek eddig hét kötete jelent meg, s hamarosan boltokba kerül a nyolcadik, befejező rész Lufi és a párizsi randevú címmel. Balázs Ágnes először kislányának, az akkor kilenc éves Biankának szánta a könyvet. Amikor elkészült vele, rádöbbent, saját gyerekkori élményeit vetette papírra. A történet azonban annyira jól sikerült, hogy úgy érezte, másokkal is érdemes lenne megosztani.
A találkozó központi témája a Lufi könyvek voltak, melyek nem voltak ismeretlenek a gyerekeknek, sokan olvasták már Lufi izgalmas kalandjait.
A szerző először bemutatta meséinek főszereplőjét, Lufit. Lufi valódi neve Dalos Hanna, aki szüleivel él Kispesten. Eleinte nagyon nem kedveli becenevét, de később hozzászokik, végül pedig megkedveli. A fiús természetű kislány a történetek során mulatságos események részese lesz, miközben – mint minden gyerek – egyre érettebbé válik, s elindul a felnőtté válás itt-ott néha rögös útján.
Az írónő mindvégig bevonta a fiatal közönséget az előadásába, akiknek figyelmükre, memóriájukba egyaránt szükség volt. A Lufi könyvek egy-egy részletének felolvasása után kérdéseket tett fel Balázs Ágnes, s a válaszokat az előzetesen kiosztott papírlapokra írták le a gyerekek, melyeket a végén összegyűjtöttek, majd sorsoltak. A minden kérdésre helyes megoldást író tanulónak csokoládé volt a jutalma, így nagy volt az izgalom. Bár nem mindenkinek jutott az édességből, a kellemes percek feledtették az esetleges csalódottságot. A találkozó végén szinte minden gyerek sorban állt, hogy autogramot, közös fényképet kérjen az írónőtől.
Müller Mónika
2012.11.07 - Benyóné Homoki Éva


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés