S lőn Szkotizmus!

2012. 06. 29. Kálmán Péter Attilát nagyon sokan ismerik, ismerhetik. Ő az a segítőkész fiatalember, aki a Művelődési Ház technikusaként, minden alkalommal felel a rendezvények hangosításáért. Munkaköréből adódóan a háttérben volt részese az eseményeknek, június 29-én azonban övé lett a főszerep. Péter ugyanis, művésznevén Szkoti tehetséges fotós, s egy egészen más, érdekes, lenyűgöző, elgondolkodtató arcát ismerhettük meg a Móra Ferenc Művelődési Házban első, önálló fotókiállításán, ami a „S lőn Szkotizmus!” címet kapta. S lám Szkotizmus! A maga különleges, egyedi látásmódjával a körülöttünk lévő világot egy egészen más, a saját szemszögéből mutatta be, aki az egyszerű, a többség számára jelentéktelen apróságokban (mint amilyen egy száradó narancskarika, műanyag pohárra eső vízsugár, hajtogatott origami madár) is meglátja a szépséget.
Péter az Albertirsán működő fotókör oszlopos tagja, így természetesen jelen voltak fotóstársai is, a tárlatot pedig Baán Katalin fotóművész, a fotókör elnöke nyitotta meg.
Szkoti - ahogy a művésznő fogalmazott – Pétertől eltérően egy egészen más világ. A maga útját járó szemlélődő alkat. Hozzá hasonlóan, az apróságokban rejlő szépséget veszi észre és örökíti meg, s maradéktalanul átérzi az alkotás gyönyörűségét. Polgárpukkasztó, finom lázadó stílusa egyáltalán nem provokatív, képeivel a fogyasztói társadalomnak mutat fricskát. Fotói nagyon jól kidolgozottak és megszerkesztettek, s bár olykor nehéz felismerni mit ábrázolnak, mondanivalójuk mégis érthető a szemlélődő számára. Baán Katalin egy Eötvös József idézettel is jellemezte Szkoti művészetét: „Az egésznek része csak az lehet, ki szíve részévé tette az egészet.”
A méltató és bíztató szavak után Péter egy szép virágcsokorral köszönte meg a művésznő támogatását és bíztatását, majd szívesen mesélt alkotásairól, megörökítésük körülményeiről az érdeklődőknek. A kiállítás nem csak a bemutatott fotók miatt volt oly különleges. Képei alatt az általa írt életbölcsességek futottak, így Szkoti egyszerre két művészeti ágat, az írás- és a fotóművészetet jelenítette meg. Többen is keresték a kapcsolatot a szöveg és a képek között, ám kiderült, hogy erről szó sincs.
Pétert, munkája során családján kívül kedvese is támogatta, segédkezett a fotók megjelenítésében. Mindezt egy szívhez szóló köszönőlevélben is kifejezésre juttatta az alkotó. Mikor rákérdeztem számára mit jelent a Szkotizmus, csupán ennyit mondott: „Jelentős mértékben és Zöld.”
Azt gondolom, Szkoti jelentős mértékben kitett magáért. Nemcsak betekintést engedett a saját világába, de egy különleges élménnyel is gazdagított, aminek remélhetőleg lesz folytatása.
Ha Önök is szívesen megtekintenék Kálmán Péter Attila fotókiállítását, kíváncsiak a Szkotizmusra, június 29-től kezdve három héten keresztül megtehetik.
Müller Mónika


2012.07.16 - Kovács Tímea


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés