¬nin

Lengyelország Kujávia-Pomeránia tartományának városa (Kujawsko-Pomorskie).

Lélekszáma 2011-ben 14.381 fő volt.

Az ifjúsági és kulturális munka területén több évig tartó eredményes együttműködés alapján, a két város 2005-ben együttműködési megállapodást kötött. Ezt 2015. szeptember ötödikén testvérvárosi szerződés szintjére emelték.

 

Története: a paleolit kor óta él ember a város jelenlegi területén. A római korban fontos kereskedelmi útvonal vezetett itt keresztül, amely az Adriai és a Balti tengert kötötte össze.

¬nin legrégebbi, dokumentált említése 1284-es (Gniezno-i bulla). 1263-ban városi jogokat kapott. A német lovagrend 1331-ben lerohanta és felégette a várost. Emiatt 1343-ban hozzákezdtek a városfal felépítéséhez. A XV. században létesült egykori városháza tornya, ma is ¬nin emblematikus építménye. 1772-ben ¬nin porosz uralom alá került. Ekkor jelentős létszámú német telepes került ide. A tizenkilencedik században a várost intenzív fejlődés jellemezte. 1848. április kilencedikén felkelés tört ki, mely megszüntette a porosz uralmat. Az 1867-ben alapított Népi Bank lehetővé tette ¬nin gazdasági függetlenségét, amivel a porosz kormány befolyása tovább csökkent. 1887-ben ¬nin megyeszékhelyi státuszt kapott. 1919-ben sok ¬nin-i polgár csatlakozott, a Nagy-Lengyelország felkeléshez. Az 1923-ban megalapított gimnázium főszerepet tölt be a város szellemi életében. A két világháború között a város új üzemekkel gazdagodott. A német megszállás alatt több, mint 200 embert küldtek ¬ninből kényszermunkára, koncentrációs táborba. A második világháborút követően a város ismét jelentős fejlődésnek indult: gépgyár, sörfőzdék, lakótelepek épültek.

Fő nevezetességei:

-          Szent Florian (gótikus, barokk) templom, a XV. század elejéből. A XVII. századi svéd háborúk idején megsemmisült, majd 1758-ban újjáépítették,

-          a régi városháza gótikus tornya, a XV. századból,

-          az 1909-ben, neogótikus stílusban épült evangélikus templom,

-          klasszicista segédpüspöki kastély, a XVIII. század végéről,

-          Kisvasút Múzeum Wenecjában,

-          a Paluki Múzeum Zninben.

A város közvetlen közelében három nagy tó található. A központból induló, keskeny nyomtávú vasútvonal számos turisztikai különlegességet (vasúttörténeti múzeum, többezer éves cölöpváros) érint.

 

A város jelentős szülöttjei:

·         Wanda Dobaczewska (1892-1980): lengyel író, költő, publicista, aki bábszínházhoz írt darabokat.

·         Erazm Gliczner (1535-1603): lengyel író és vallási reformer, a lutheranizmus vezetője Lengyelország nagy területén, az első lengyel nevelésről szóló könyv írója

·         Aleksander Guttry (1813-1891): lengyel politikus, a Nagy-Lengyelország és a novemberi felkelés résztvevője, Ludwik Mierosławski tábornok szárnysegédje.  

·         Jacob of Żnin (11. század második fele-1148): Gniezno-i érsek

·         Klemens Janicki (1516-1543): a 16. század legkiemelkedőbb költője (latinul írt), a Gniezno-i érsek titkára, reneszánsz humanista.

·         Leon Ksycki (1875-1937): nyomdász, kiadó, 1901-ben nyomdát alapított és könyvesboltot működtetett ¬ninben.

·         Mikołaj z Wenecji (a 14. század első fele-1400): nagy mágnás Lengyelországban, Calisiában bíró, Nakło várnagya

·         Jan ¦niadecki (1756-1830): lengyel matematikus, filozófus, csillagász, a vilniuszi egyetem rektora.

·         Jędrzej ¦niadecki (1768-1838): lengyel író, fizikus, kémikus, biológus, az orvostudomány és vegyészet első professzora a vilniuszi egyetemen.

 

Testvérvárosai:

·         Leírás: Netherlands Ommen, Hollandia 

·         Leírás: Germany Mettmann, Németország 

·         Leírás: Czech Republic Veselí nad Moravou,Csehország 

·         Leírás: Lithuania Birštonas, Litvánia

·         Leírás: Slovakia Malacky, Szlovákia

·         Leírás: Lithuania Šalčininkai, Litvánia

·         Leírás: Hungary Albertirsa, Magyarország

 

2016.01.14 - Albertirsa.hu


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés