Gaggiano

A város Olaszországban található, 1992 óta tart a kapcsolat.
 
A városról

Régió: Lombardia
Tartomány: Milánó (MI)
Lélekszám: 8111
(1861-hez képest a lélekszám 3184-ról 2001-ig 8111-re nőtt)
Gaggianohoz tartozó települések: Fagnano, Bonirola, San Vito, Vigano Certosino,

Gaggiano 14 km-re fekszik Milánótól.
A Nyugat-dél-nyugat irányba vezető út hosszú éveken keresztűl egy nagyon fontos postaforgamat lebonyolító útszakasz volt. A várost keresztűlszeli a Naviglio Grande-nak nevezett folyó, ami a Ticino folyóból ered.


 

Naviglio érdekessége, hogy részt vett a Milánói dóm építésében, mivel a folyón keresztül juttaták el Milánóig a dóm építéséhez szükséges anyagokat. Gaggiano a különböző majorságok egyesüléséből született és majd ezt követően a XII.sz.-ban vált a legfontosabb kereskedelmi és mezőgazdasági központtá.


 

A város történelmének apró, de jelentőségteljes mozzanatai

 

Gaggianoról már az 1146-os évekből származó iratokban tesznek említést. Ezek a feljegyzések a milánói Boccardi családról szólnak, akik birtokolták ezeket a földterületek, ahol a mai Gaggiano is található. Érdekesség, hogy 1159-ben Barbarossa Frigyes mialatt Milánóval készülődött csatát vívni seregének nagy részét Gaggiano területén állomásoztatta és Ő maga is megfordult itt. A középkorban hirtelen fejlődésnek indult a mezőgazdaság, köszönhetően a Naviglio folyónak, ebben az időben az itt élő szerzetesek dolgoztak a különböző majorságokban. Ezek között a szerzetesek között élt egy Certosini neveztű, akiről 1497-ben épült kisebb apátságot neveztek el. Az apátság jelentőségét az itt élő és dolgozó híres festő adta, akit Bernardino de' Rossi hívtak.

 

Gaggiano főbb nevezetességei

 
- A Szent Invenzio templom


A templom egy páviai püspökről kapta a nevét. 1573-ban épült közel a Naviglio folyóhoz. Stílusa barokk. A harang 1606-ban készült. 1630-ban a milánói pestis járvány idején csodák csodájára Gaggianot elkerüte a járvány és ennek emlékére készült egy oszlop a tetején egy kereszttel. 1757-ben tovább bővítették a templomot két kápolnával, melyeket Szent Andrásról és Szent Józsefről neveztek el.

 

- A Vigano Certosino apátság
- A szent Vito templom
- A Venini Uboldi Palota

 


 

Ez az a hajdan volt palota mára egy hatalmas épület szemben a Naviglio folyóval, megőrizve eredeti "U" alakját.

 

A Stampa Aloardi Palota avagy a Marino Villa

Jelenlegi stílusát tekintve barokk. Első tulajdonosa Stefano Stampa volt, majd 1500-ban Tommaso Marinohoz került a gazdag bankárhoz, aki a szóbeszédek szerint itt gyilkolta meg gyönyörű feleségét. Érdekessége még a formája, mely szinten "U" alakú. Mint a már említett Venini Uboldi Palota. A Marino Villából egy széles sugárút vezet végig a Naviglio folyóig.

 

A Donato del Conte Majorság

Kultúrális események

  • Pünkösd vasárnap: Gaggiano védőszentjének az ünnepe
  • Május utolsó vasárnapja: Bonirola védőszentjének az ünnepe
  • Június harmadik vasárnapja: San Vito védőszentjének az ünnepe
  • Szeptember második vasárnapja: a szőlő ünnepe
  • Október: A mezőgazdaság ünnepe

 

2010.07.20 - Albertirsa.hu


Kapcsolat  |  korabbi.albertirsa.hu
www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés